Crumble z brzoskwinią i lodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1572
Crumble z brzoskwinią i lodami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 4 brzoskwinie
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki ciemnego rumu

Opis przygotowania:

Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Pokruszyć je na małe kawałeczki, wymieszać w misce z płatkami owsianymi, tłuczonymi orzechami i skropić ciemnym rumem. Całość wymieszać i napełnić tym brzoskwinie. Wszystko przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów