Crumble z brzoskwinią i lodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1572
Składniki:
- 4 gałki lodów waniliowych
- 4 brzoskwinie
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 50 g płatków owsianych
- 50 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 łyżki ciemnego rumu
Opis przygotowania:
Brzoskwinie umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Pokruszyć je na małe kawałeczki, wymieszać w misce z płatkami owsianymi, tłuczonymi orzechami i skropić ciemnym rumem. Całość wymieszać i napełnić tym brzoskwinie. Wszystko przełożyć do brytfanki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.
Komentarze (0)