Polenta grillowana z grzybami, pomidorami i sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2521
Polenta grillowana z grzybami, pomidorami i sosem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag grzybów shitake
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 kg mąki kukurydzianej
  • 1 pomidor czerwony
  • gotowy sos czosnkowy 250 ml
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Pomidora i grzyby shitake opłukać, osączyć z wody i pokroić w plastry. Pomidory suszone sparzyć wrzątkiem i osączyć nadmiar wody. Zagotować 2 l wody z solą, 0,5 szklanki gorącej wody odstawić, a do reszty gotowanej wody wsypać mąkę kukurydzianą z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Całość mieszać ruchem okrężnym drewnianą łyżka około 30 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie zbyt gęsta, należy podlać ją niewielka ilością pozostawionej gorącej wody i nadal mieszać. Gotowa masa powinna swobodnie odchodzić od garnka. Wówczas masę przełożyć do naczynia do zapiekania, dodać pokrojone grzyby oraz pomidora i zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. na złoty kolor. Potem wyciągnąć, przełożyć na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać gotowym sosem czosnkowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów