Polenta grillowana z grzybami, pomidorami i sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2521
Składniki:
- 10 dag grzybów shitake
- 5 dag suszonych pomidorów
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- 1 kg mąki kukurydzianej
- 1 pomidor czerwony
- gotowy sos czosnkowy 250 ml
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Pomidora i grzyby shitake opłukać, osączyć z wody i pokroić w plastry. Pomidory suszone sparzyć wrzątkiem i osączyć nadmiar wody. Zagotować 2 l wody z solą, 0,5 szklanki gorącej wody odstawić, a do reszty gotowanej wody wsypać mąkę kukurydzianą z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami. Całość mieszać ruchem okrężnym drewnianą łyżka około 30 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie zbyt gęsta, należy podlać ją niewielka ilością pozostawionej gorącej wody i nadal mieszać. Gotowa masa powinna swobodnie odchodzić od garnka. Wówczas masę przełożyć do naczynia do zapiekania, dodać pokrojone grzyby oraz pomidora i zapiekać w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. na złoty kolor. Potem wyciągnąć, przełożyć na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem i polać gotowym sosem czosnkowym.
Komentarze (0)