Crostini z pesto i gruszkami.
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2147
Składniki:
- 30 g sera feta
- 4 gruszki z kompotu
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 długa bagietka
- 1 kwiat ogrodowy do dekoracji
- Na pesto:
- 5 g orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża garść świeżej bazylii
- sól
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Bagietkę pokroić w cienkie plastry o grubości 1 cm. Pokrojone wysmarować wymieszaną oliwą z czosnkiem, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i rozetrzeć razem z orzeszkami pinii w moździerzu. Do roztartych składników wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i przełożyć na usmażone grzanki.
Gruszki osączyć z kompotu, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na pesto. Całość posypać pokruszonym drobno serem feta i udekorować dowolnym kwiatem ogrodowym.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i rozetrzeć razem z orzeszkami pinii w moździerzu. Do roztartych składników wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i przełożyć na usmażone grzanki.
Gruszki osączyć z kompotu, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na pesto. Całość posypać pokruszonym drobno serem feta i udekorować dowolnym kwiatem ogrodowym.
Komentarze (0)