Crostini z pesto i gruszkami.

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1920
Crostini z pesto i gruszkami.
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera feta
  • 4 gruszki z kompotu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 długa bagietka
  • 1 kwiat ogrodowy do dekoracji
  • Na pesto:
  • 5 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek. Bagietkę pokroić w cienkie plastry o grubości 1 cm. Pokrojone wysmarować wymieszaną oliwą z czosnkiem, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i rozetrzeć razem z orzeszkami pinii w moździerzu. Do roztartych składników wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i przełożyć na usmażone grzanki.

Gruszki osączyć z kompotu, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na pesto. Całość posypać pokruszonym drobno serem feta i udekorować dowolnym kwiatem ogrodowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów