Fagioli Crostini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1951
Fagioli Crostini
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie pomidorowej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 mielone goździki
  • 1 bułka bagietka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bagietkę pokroić w plastry o grubości 1 cm i wysmarować 4 łyżkami oliwy z oliwek. Wysmarowaną przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i przypiec na złoty kolor z obu stron. Następnie ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone goździki i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego fasolę z puszki wraz z zalewą pomidorową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na przypieczony chleb. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów