Fagioli Crostini
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1951
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie pomidorowej
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 mielone goździki
- 1 bułka bagietka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bagietkę pokroić w plastry o grubości 1 cm i wysmarować 4 łyżkami oliwy z oliwek. Wysmarowaną przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i przypiec na złoty kolor z obu stron. Następnie ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mielone goździki i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego fasolę z puszki wraz z zalewą pomidorową, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na przypieczony chleb. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)