Corzetti z sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1455
Corzetti z sosem
fot. cherrylet / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 g tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • Na sos:
  • 20 g kiełbasy myśliwskiej, podsuszanej
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę, wymieszać z mąką gryczaną, wbić jajka, wlać wino wytrawne i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte przełożyć na posypana mąką blachę do pieczenia i podsuszać w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 3 minuty. Po tym czasie ciasto przełożyć do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: suszone pomidory sparzyć wrzącą woda, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę myśliwską, mielone orzechy włoskie oraz pokrojone wcześniej pomidory. Zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do czasu, aż kiełbasa się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów