Corzetti z sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1455
Składniki:
- 5 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- Na sos:
- 20 g kiełbasy myśliwskiej, podsuszanej
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną przesypać na stolnicę, wymieszać z mąką gryczaną, wbić jajka, wlać wino wytrawne i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Wycięte przełożyć na posypana mąką blachę do pieczenia i podsuszać w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 3 minuty. Po tym czasie ciasto przełożyć do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: suszone pomidory sparzyć wrzącą woda, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę myśliwską, mielone orzechy włoskie oraz pokrojone wcześniej pomidory. Zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do czasu, aż kiełbasa się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Przygotować sos: suszone pomidory sparzyć wrzącą woda, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę myśliwską, mielone orzechy włoskie oraz pokrojone wcześniej pomidory. Zalać sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do czasu, aż kiełbasa się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)