Congee - zupa ryżowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 866
Congee - zupa ryżowa
fot. Daiju Azuma (Wikimedia Commons)

Składniki:

  • 300 g piklowanych warzyw syczuańskich w puszce
  • 200 g marnowanej rzepy
  • 6 szklanek wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • sól
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około 3,5 godziny. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Następnie dodać do tego marynowane syczuańskie warzywa z puszki, marynowaną rzepę i podawać z natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów