Congee - zupa ryżowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 866
Składniki:
- 300 g piklowanych warzyw syczuańskich w puszce
- 200 g marnowanej rzepy
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka kleistego ryżu
- sól
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około 3,5 godziny. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Następnie dodać do tego marynowane syczuańskie warzywa z puszki, marynowaną rzepę i podawać z natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)