Placek ryżowy z dżemem i pistacjami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2368
Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 3 jajka
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Ryz opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać go mlekiem, dodać sól i ugotować na sypko. Ugotowany przełożyć do okrągłej formy do pieczenia. Jajka wbić do miski, zmiksować razem z cukrem pudrem, szczyptą cynamonu i zalać ryż w formie. Potem całość posmarować dżemem pomarańczowym i posypać tłuczonymi pistacjami i wiórkami kokosowymi. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż zmiksowane jajka całkowicie się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)