Confit grzybowy z muffiną angielską
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1988
Składniki:
- Na confit:
- 30 g pieczarek
- 30 g świeżych podgrzybków
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki oleju
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 1,5 szklanki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, dodać masło i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na równe kawałki, z których uformować kulki. Spłaszczyć je, a następnie rozsmarować na nich pędzelkiem olej z obu stron. Całość oprószyć mąką kukurydzianą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, przekroić na połówki przełożyć na talerz.
Przygotować confit grzybowy: pieczarki oraz podgrzybki dokładnie umyć obrać z błony, pokroić na kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonych grzybów. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, majerankiem, po czym wszystko zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Całość dusić do miękkości grzybów. Pod koniec duszenia wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 min. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i łyżką przełożyć na upieczone wcześniej wcześniej ciasto.
Przygotować confit grzybowy: pieczarki oraz podgrzybki dokładnie umyć obrać z błony, pokroić na kawałki i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonych grzybów. Następnie składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, majerankiem, po czym wszystko zalać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Całość dusić do miękkości grzybów. Pod koniec duszenia wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 min. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i łyżką przełożyć na upieczone wcześniej wcześniej ciasto.
Komentarze (0)