Confit byaldi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1300
Confit byaldi
fot. Wikidemon (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 zielona żółta cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Do czosnku z cebulą wlać olej, wsypać zioła prowansalskie, suszony rozmaryn, mielony pieprz i dobrze wymieszać. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Następnie składniki z miski przełożyć do brytfanki, włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i dusić przez 1 minutę. Po tym czasie ziemniaki, bakłażana, cukinię oraz pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w brytfance. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i piec do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Potrawę podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów