Confit byaldi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1492
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 zielona żółta cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie czosnek oraz cebulę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Do czosnku z cebulą wlać olej, wsypać zioła prowansalskie, suszony rozmaryn, mielony pieprz i dobrze wymieszać. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Następnie składniki z miski przełożyć do brytfanki, włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i dusić przez 1 minutę. Po tym czasie ziemniaki, bakłażana, cukinię oraz pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do składników w brytfance. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i piec do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Potrawę podawać na gorąco.
Komentarze (0)