Conchiglie z dynią, szynką i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1486
Conchiglie z dynią, szynką i orzechami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 230 g makaronu Conchiglie (małe muszelki)
  • 200 g miąższu z dyni
  • 20 g wędzonej szynki
  • 2 łyżki orzechów pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego rozmarynu
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Dynię umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić drobno. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać orzeszki pinii, mielony rozmaryn i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną dynię oraz szynkę i smażyć przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty na małym ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów