Conchiglie z dynią, szynką i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1643
Składniki:
- 230 g makaronu Conchiglie (małe muszelki)
- 200 g miąższu z dyni
- 20 g wędzonej szynki
- 2 łyżki orzechów pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego rozmarynu
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Dynię umyć, osączyć z wody i pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić drobno. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, dodać orzeszki pinii, mielony rozmaryn i smażyć przez 1 minutę na małym ogniu. Potem dodać do tego pokrojoną dynię oraz szynkę i smażyć przez 1,5 minuty. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty na małym ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz
Komentarze (0)