Dynia smażona z orzechami, czosnkiem i cebulą

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3966
Dynia smażona z orzechami, czosnkiem i cebulą
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g miąższ z dyni
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki tłuczonych orzechów pinii
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i pokroić w dużą kostkę do miski. Wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii. Następnie czosnek z cebulą, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wszystko oprószyć brązowym cukrem, cynamonem, przyprawą garam masala, wymieszać i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów