Dynia smażona z orzechami, czosnkiem i cebulą
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3966
Składniki:
- 400 g miąższ z dyni
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów pinii
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i pokroić w dużą kostkę do miski. Wsypać do tego tłuczone orzeszki pinii. Następnie czosnek z cebulą, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Wszystko oprószyć brązowym cukrem, cynamonem, przyprawą garam masala, wymieszać i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Komentarze (0)