Cincinnati chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1544
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 ml bulionu wołowego
- 150 g tartego sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki tartej gorzkiej czekolady
- 2 ziarna zmielone ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Fasolę osączyć z zalewy. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojony czosnek i 1 cebulę (kolejną cebule pozostawić do posypania potrawy). 1 cebulę z czosnkiem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wówczas dodać do tego mielone mięso i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Potem wsypać do tego wszystkie mielone przyprawy, gorzką czekoladę, cynamon, dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu dodać do tego liście laurowe, wlać ocet winny, sos Worcestershire i dusić pod przykryciem przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego bulion wołowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu jeśli trzeba i gotować przez 10-15 minut na średnim ogniu. Następnie całość ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron. Na to wyłożyć osączoną z zalewy czerwoną fasolę i posypać ją pokrojoną wcześniej 1 cebulą. Wszystko posypać również tartym serem cheddar i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)