Cincinnati chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1285
Cincinnati chili
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 150 g tartego sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki tartej gorzkiej czekolady
  • 2 ziarna zmielone ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Fasolę osączyć z zalewy. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry i drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojony czosnek i 1 cebulę (kolejną cebule pozostawić do posypania potrawy). 1 cebulę z czosnkiem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wówczas dodać do tego mielone mięso i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Potem wsypać do tego wszystkie mielone przyprawy, gorzką czekoladę, cynamon, dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu dodać do tego liście laurowe, wlać ocet winny, sos Worcestershire i dusić pod przykryciem przez 30 sekund. Po tym czasie wlać do tego bulion wołowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu jeśli trzeba i gotować przez 10-15 minut na średnim ogniu. Następnie całość ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron. Na to wyłożyć osączoną z zalewy czerwoną fasolę i posypać ją pokrojoną wcześniej 1 cebulą. Wszystko posypać również tartym serem cheddar i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów