Brokuł fioletowy ze szparagami, chili i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2112
Składniki:
- 30 g zielonych szparagów
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 fioletowy brokuł
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na połowy, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Brokuła przełożyć do rondla, zalać go litrem lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do szparagów w misce. Następnie paprykę chili pozbawić nasion, pokroić na kawałki i smażyć ja na rozgrzanym oleju sezamowym przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem białym, posypać sezamem, po czym zalać sosem sojowym, wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)