Brokuł fioletowy ze szparagami, chili i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2112
Brokuł fioletowy ze szparagami, chili i sezamem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonych szparagów
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 fioletowy brokuł
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na połowy, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Brokuła przełożyć do rondla, zalać go litrem lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do szparagów w misce. Następnie paprykę chili pozbawić nasion, pokroić na kawałki i smażyć ja na rozgrzanym oleju sezamowym przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem białym, posypać sezamem, po czym zalać sosem sojowym, wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów