Ciepłe lody

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1292

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady na polewę
  • 6 kubków lodowych
  • 6 truskawek
  • 6 okrągłych biszkoptów
  • Krem:
  • 350 g cukru
  • 80 ml wody
  • 5 białek jaj
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Truskawki umyć i osączyć z wody. Kubki lodowe przełożyć na stolnicę. Przygotować krem: do rondla wlać wodę, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do czasu, aż ostygną. Wtedy białka ubić mikserem na sztywną pianę w kolejnym rondlu i wlać do niej małym strumieniem rozpuszczone wcześniej składniki syropu, cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć do kubków lodowych i całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć je i postawić na tacy. Potem włożyć do nich okrągłe biszkopty. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę. Masą czekoladową polać po całości, po czym ponownie składniki włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko wyciągnąć z lodówki, przełożyć na tackę i udekorować truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów