Ciepłe lody
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1292
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady na polewę
- 6 kubków lodowych
- 6 truskawek
- 6 okrągłych biszkoptów
- Krem:
- 350 g cukru
- 80 ml wody
- 5 białek jaj
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Truskawki umyć i osączyć z wody. Kubki lodowe przełożyć na stolnicę. Przygotować krem: do rondla wlać wodę, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy i podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Następnie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do czasu, aż ostygną. Wtedy białka ubić mikserem na sztywną pianę w kolejnym rondlu i wlać do niej małym strumieniem rozpuszczone wcześniej składniki syropu, cały czas miksując mikserem na wysokich obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć do kubków lodowych i całość wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć je i postawić na tacy. Potem włożyć do nich okrągłe biszkopty. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla i rozpuścić na płynną masę. Masą czekoladową polać po całości, po czym ponownie składniki włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Kiedy czekolada zastygnie, wszystko wyciągnąć z lodówki, przełożyć na tackę i udekorować truskawkami.
Komentarze (0)