Cielęcina z brzoskwiniami i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2314
Składniki:
- 350 g cielęciny bez kości
- 400 g klusek półfrancuskich
- 200 g brzoskwiń z puszki
- 200 g brokuł
- 100 g masła
- 2 jajka
- bułka pszenna na grzanki
- zalewa brzoskwiniowa z puszki
- olej do smażenia
- 6 płatków migdałowych
- bułka tarta
- sól
Opis przygotowania:
Z cielęciny uformować kotleciki i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z niewielką ilością masła. Kotlety usmażyć z obu stron. Bułkę pszenną pokroić na kromki, obtoczyć ją w roztrzepanym jajku i bułce tartej i usmażyć na grzanki. Brzoskwinie i zalewę brzoskwiniową zmiksować razem na jednolity sos. Grzanki ułożyć na talerzu, na nie położyć kotlety cielęce i zalać sosem brzoskwiniowym. Na zalany sos ułożyć płatki migdałowe. Brokuły umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić. Ugotować kluski półfrancuskie i razem z brokułami ułożyć na talerzu obok grzanek z cielęciną. Masło roztopić na patelni, polać nim brokuły i kluski. Gotowe danie podajemy na gorąco.
Komentarze (0)