Cielęcina z rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2546

Składniki:

  • 30 dag cielęciny
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • pól cytryny
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • tymianek
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso opłukaj i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Rodzynki umyj i skrop winem, odstaw do napęcznienia. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. W rondlu roztop masło. Włóż mięso z cebulą i usmaż na złoto. Dodaj marchew, rodzynki, imbir i smaż 3 min. Oprósz cukrem, solą, pieprzem i mąką, mieszając smaż minutę. Wlej gorący bulion. Dopraw ziołami, czosnkiem, skórką otartą z cytryny i sokiem cytrynowym. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 min. Najlepiej podawać z ryżem.

Autor: priinccces

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów