Cielęcina z rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2773
Składniki:
- 30 dag cielęciny
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 5 dag rodzynek
- 5 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- szklanka bulionu warzywnego z kostki
- pól cytryny
- 5 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- tymianek
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso opłukaj i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Rodzynki umyj i skrop winem, odstaw do napęcznienia. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. W rondlu roztop masło. Włóż mięso z cebulą i usmaż na złoto. Dodaj marchew, rodzynki, imbir i smaż 3 min. Oprósz cukrem, solą, pieprzem i mąką, mieszając smaż minutę. Wlej gorący bulion. Dopraw ziołami, czosnkiem, skórką otartą z cytryny i sokiem cytrynowym. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 min. Najlepiej podawać z ryżem.
Komentarze (0)