Cielęcina duszona po kreolsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1382
Składniki:
- 1kg cielęciny (filet)
- 2 gałązki rozmarynu
- 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
- 100 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- szafran do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagamii pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następniedodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.
Komentarze (0)