Rzeżuszanka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1834
Rzeżuszanka
fot. Jlhopgood / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 40 g rzeżuchy
  • 20 g sera brie
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 mała bagietka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz rzeżuchę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzeżuchę drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie zalać bulionem warzywnym, dodać posiekaną rzeżuchę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Bagietkę pokroić w cienkie kromki. Ser brie pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim pokrojoną wcześniej bagietkę z obu stron. Zrumienioną dodać do zupy. Na bagietkę nałożyć pokrojony ser brie i wszystko polać śmietaną kremówką.

Komentarze (0)