Rzeżuszanka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1834
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 40 g rzeżuchy
- 20 g sera brie
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnki
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 mała bagietka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rzeżuchę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzeżuchę drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone ziemniaki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie zalać bulionem warzywnym, dodać posiekaną rzeżuchę, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Ugotowaną zupę ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przelać na talerz. Bagietkę pokroić w cienkie kromki. Ser brie pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i zrumienić na nim pokrojoną wcześniej bagietkę z obu stron. Zrumienioną dodać do zupy. Na bagietkę nałożyć pokrojony ser brie i wszystko polać śmietaną kremówką.
Komentarze (0)