Cieciorka w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5063
Cieciorka w sosie pomidorowym
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g cieciorki (może być ze słoika)
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 czerwone papryki chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg pomidorów
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć osączyć z wody, pokroić drobno, wrzucić do rondla i gotować, aż połowa płynu wyparuje. Następnie przetrzeć je przez sitko. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przetarte pomidory, doprawić do smaku szczyptą imbiru, cukru, soli, pieprzu i zagotować. Jeśli mamy surowe nasiona cieciorki to najlepiej namoczyć je na 6 godzin przed gotowaniem, jeżeli jest gotowa to wrzucić do sosu pomidorowego i podgrzać. Namoczoną gotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na talerz i zalać sosem pomidorowym. Na wierzch pokroić w krążki zieloną paprykę chili z nasionkami, a następnie udekorować czerwona papryczką. Podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów