Cieciorka w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5207
Składniki:
- 500 g cieciorki (może być ze słoika)
- 2 zielone papryki chili
- 2 czerwone papryki chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kg pomidorów
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżki oleju
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć osączyć z wody, pokroić drobno, wrzucić do rondla i gotować, aż połowa płynu wyparuje. Następnie przetrzeć je przez sitko. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać przetarte pomidory, doprawić do smaku szczyptą imbiru, cukru, soli, pieprzu i zagotować. Jeśli mamy surowe nasiona cieciorki to najlepiej namoczyć je na 6 godzin przed gotowaniem, jeżeli jest gotowa to wrzucić do sosu pomidorowego i podgrzać. Namoczoną gotować do miękkości w nieosolonej wodzie. Ugotowaną odcedzić, przełożyć na talerz i zalać sosem pomidorowym. Na wierzch pokroić w krążki zieloną paprykę chili z nasionkami, a następnie udekorować czerwona papryczką. Podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)