Cieciorka w pomidorach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1192
Składniki:
- 300 g cieciorki
- 6 pomidorków cherry
- 120 g przecieru pomidorowego
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 cytryna
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- szczypta suszonego szafranu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone w drobną kostkę pomidorki cherry oraz posiekane drobno suszone pomidory. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wędzoną, mieloną, papryką, sokiem cytrynowym, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejną 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej cieciorkę. Wszystko ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną w plastry cytryną, natką zielonej pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)