Cieciorka w pomidorach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1192
Cieciorka w pomidorach
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g cieciorki
  • 6 pomidorków cherry
  • 120 g przecieru pomidorowego
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • szczypta suszonego szafranu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone w drobną kostkę pomidorki cherry oraz posiekane drobno suszone pomidory. Składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wędzoną, mieloną, papryką, sokiem cytrynowym, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejną 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej cieciorkę. Wszystko ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną w plastry cytryną, natką zielonej pietruszki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów