Ciecierzyca z sosem sojowym i chlebem Kulcha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2130
Ciecierzyca z sosem sojowym i chlebem Kulcha
fot. J I G I S H A a.k.a Nitin Badhwar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g ciecierzycy
  • 1 gotowy sos słodko-pikantny Tao Tao
  • natka zielonej pietruszki
  • Na chleb Kulcha:
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta mąki do podsypania ciasta

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, po czym ugotować w 0,5 l lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć do małej miseczki. Do ciecierzycy wlać gotowy sos słodko-pikantny i wyłożyć na środek talerza.

Przygotować chleb Kulcha: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia, masło i sól. Jogurt utrzeć z jajkiem, cukrem, dodać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto podzielić na kawałki, podsypać mąką i ręcznie lub wałkiem uformować placki o grubości do 1 cm. Placki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i wyłożyć wokół miseczki z ciecierzycą. Całość posypać natka zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów