Ciecierzyca z sosem sojowym i chlebem Kulcha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2130
Składniki:
- 40 g ciecierzycy
- 1 gotowy sos słodko-pikantny Tao Tao
- natka zielonej pietruszki
- Na chleb Kulcha:
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta mąki do podsypania ciasta
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, po czym ugotować w 0,5 l lekko osolonej wody, odcedzić i przełożyć do małej miseczki. Do ciecierzycy wlać gotowy sos słodko-pikantny i wyłożyć na środek talerza.
Przygotować chleb Kulcha: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia, masło i sól. Jogurt utrzeć z jajkiem, cukrem, dodać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto podzielić na kawałki, podsypać mąką i ręcznie lub wałkiem uformować placki o grubości do 1 cm. Placki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i wyłożyć wokół miseczki z ciecierzycą. Całość posypać natka zielonej pietruszki.
Przygotować chleb Kulcha: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia, masło i sól. Jogurt utrzeć z jajkiem, cukrem, dodać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto podzielić na kawałki, podsypać mąką i ręcznie lub wałkiem uformować placki o grubości do 1 cm. Placki wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku w temp. 180 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i wyłożyć wokół miseczki z ciecierzycą. Całość posypać natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)