Ciecierzyca z pitą i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1766
Ciecierzyca z pitą i oliwkami
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g ciecierzycy
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 placki pity
  • 2 żółte papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie czarnych oliwek
  • maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować. Dodać do niej oliwę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Dobrze wymieszać i przełożyć na środek talerza. Na ciecierzycę wyłożyć czarne oliwki. Pomidory pokroić w ćwiartki i ułożyć z jednej strony talerza. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić na kawałki i wyłożyć z drugiej strony talerza. Placki pity namoczyć wodą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 1,5 minuty, po czym wyciągnąć, pokroić w trójkąty i wyłożyć wokół ciecierzycy. Cebulę czerwoną pokroić w kostkę i razem z papryką żółtą dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów