Ciecierzyca z pitą i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1942
Składniki:
- 40 g ciecierzycy
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 placki pity
- 2 żółte papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie czarnych oliwek
- maggi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować. Dodać do niej oliwę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Dobrze wymieszać i przełożyć na środek talerza. Na ciecierzycę wyłożyć czarne oliwki. Pomidory pokroić w ćwiartki i ułożyć z jednej strony talerza. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić na kawałki i wyłożyć z drugiej strony talerza. Placki pity namoczyć wodą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec przez 1,5 minuty, po czym wyciągnąć, pokroić w trójkąty i wyłożyć wokół ciecierzycy. Cebulę czerwoną pokroić w kostkę i razem z papryką żółtą dodać do całości.
Komentarze (0)