Pita z ciecierzycą, szpinakiem i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2367
Pita z ciecierzycą, szpinakiem i sezamem
fot. Ned Raggett / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 pity
  • 30 dag ciecierzycy
  • 30 dag zielonego groszku w łupinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła. Dodać do niej pokrojony drobno czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, paprykę pozbawioną nasion i pokrojoną w drobną kostkę i następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Masę doprawię pieprzem oraz solą do smaku. Groszek opłukać, odciąć końcówki, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szpinak dokładnie opłukać, osączyć z wody i zeszklić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Dodać do tego zielony groszek, sezam, wymieszać i przełożyć na talerz. Pity namoczyć z obu stron wodą, przypiec na rumiany kolor na rozgrzanym rożnie, następnie naciąć jeden z brzegów i napełnić zmiksowaną masa. Pitę wyłożyć na talerz obok szpinaku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów