Pita z ciecierzycą, szpinakiem i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2367
Składniki:
- 4 pity
- 30 dag ciecierzycy
- 30 dag zielonego groszku w łupinie
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryka
- 1 łyżka sezamu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła. Dodać do niej pokrojony drobno czosnek, 1 łyżkę oliwy z oliwek, paprykę pozbawioną nasion i pokrojoną w drobną kostkę i następnie całość zmiksować na jednolitą masę. Masę doprawię pieprzem oraz solą do smaku. Groszek opłukać, odciąć końcówki, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szpinak dokładnie opłukać, osączyć z wody i zeszklić na dwóch łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Dodać do tego zielony groszek, sezam, wymieszać i przełożyć na talerz. Pity namoczyć z obu stron wodą, przypiec na rumiany kolor na rozgrzanym rożnie, następnie naciąć jeden z brzegów i napełnić zmiksowaną masa. Pitę wyłożyć na talerz obok szpinaku.
Komentarze (0)