Ciecierzyca z miętą i migdalami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1637
Ciecierzyca z miętą i migdalami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g migdałów
  • 1 szklanka czerwonej ciecierzycy
  • 1 łyżka solu cytrynowego
  • pęczek zielonej pietruszki
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Miętę oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i razem drobno posiekać do jednej miski. Ciecierzyce zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła do miękkości, odcedzić i dodać do składników w misce. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko skropić sokiem cytrynowym i wymieszać.

Komentarze (1)

To jest soczewica a nie ciecierzyca. :) ciecierzyca, inaczej cieciorka, Google it.

Podobne przepisy

Więcej przepisów