Ciecierzyca z miętą i migdalami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1637
Składniki:
- 200 g migdałów
- 1 szklanka czerwonej ciecierzycy
- 1 łyżka solu cytrynowego
- pęczek zielonej pietruszki
- garstka świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Miętę oraz natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i razem drobno posiekać do jednej miski. Ciecierzyce zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła do miękkości, odcedzić i dodać do składników w misce. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu i dodać do całości. Wszystko skropić sokiem cytrynowym i wymieszać.
Komentarze (1)
To jest soczewica a nie ciecierzyca. :) ciecierzyca, inaczej cieciorka, Google it.