Buraczki z migdalami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1543
Składniki:
- 4 buraczki czerwone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Buraczki umyć, osączyć z wody, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych buraczków wsypać mielone migdały, cukier puder i wlać sok cytrynowy oraz oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)