Buraczki z migdalami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1329
Buraczki z migdalami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 buraczki czerwone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Buraczki umyć, osączyć z wody, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startych buraczków wsypać mielone migdały, cukier puder i wlać sok cytrynowy oraz oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki, po czym podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów