Bataty z ciecierzycą w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 865
Składniki:
- 350 g ciecierzycy
- 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 4 bataty
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki curry
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wodzy i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Bataty umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego curry. Składniki te dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę i pokrojone bataty. Całość wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)