Bataty z ciecierzycą w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 865
Bataty z ciecierzycą w curry
fot. duskbabe (elements.envato.com)

Składniki:

  • 350 g ciecierzycy
  • 200 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 4 bataty
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wodzy i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Bataty umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego curry. Składniki te dobrze wymieszać, a następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę i pokrojone bataty. Całość wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów