Soczewica z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1706
Składniki:
- 350 g zielonej soczewicy
- 200 g sera ricotta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu sherry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Soczewicę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej ugotowaną soczewicę. Wlać do tego sos sojowy, ocet sherry, dokładnie wymieszać i całość doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba) i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Nałożyć ser ricotta i posypać natką zielonej pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)