Soczewica z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1706
Soczewica z serem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g zielonej soczewicy
  • 200 g sera ricotta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu sherry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Soczewicę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej ugotowaną soczewicę. Wlać do tego sos sojowy, ocet sherry, dokładnie wymieszać i całość doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba) i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Nałożyć ser ricotta i posypać natką zielonej pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów