Khichdi - ryż z soczewicą po indyjsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1409
Khichdi (zwane tez: "Khichuṛī") to danie kuchni południowo-azjatyckiej, składające się głównie z ryżu oraz soczewicy, wzbogacone aromatycznymi przyprawami. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonej curry
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Różyczki brokuła przełożyć do kolejnego rondla, zalać go wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie ryż z zieloną soczewicą przesypać razem do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu oba składniki razem gotować do miękkości. Po ugotowaniu odparować.
Masło klarowane rozgrzać na patelni, dodać do niego mielone nasiona gorczycy, kminek oraz goździki i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie cebulę obrać ze skórki, pokroić drobno i dodać do smażonych składników na patelni. Smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojonego drobno pomidora i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki, brokuła i ryż z soczewicą.
Całość doprawić do smaku ostrą, mieloną papryką, cynamonem, curry, kurkumą, kardamonem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej kolendry.
Masło klarowane rozgrzać na patelni, dodać do niego mielone nasiona gorczycy, kminek oraz goździki i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie cebulę obrać ze skórki, pokroić drobno i dodać do smażonych składników na patelni. Smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojonego drobno pomidora i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki, brokuła i ryż z soczewicą.
Całość doprawić do smaku ostrą, mieloną papryką, cynamonem, curry, kurkumą, kardamonem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)