Khichdi - ryż z soczewicą po indyjsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1409
Khichdi - ryż z soczewicą po indyjsku
fot. spurekar (flickr.com) / CC-BY 2.0
Khichdi (zwane tez: "Khichuṛī") to danie kuchni południowo-azjatyckiej, składające się głównie z ryżu oraz soczewicy, wzbogacone aromatycznymi przyprawami. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonej curry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Różyczki brokuła przełożyć do kolejnego rondla, zalać go wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie ryż z zieloną soczewicą przesypać razem do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu oba składniki razem gotować do miękkości. Po ugotowaniu odparować.

Masło klarowane rozgrzać na patelni, dodać do niego mielone nasiona gorczycy, kminek oraz goździki i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie cebulę obrać ze skórki, pokroić drobno i dodać do smażonych składników na patelni. Smażyć ją do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojonego drobno pomidora i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki, brokuła i ryż z soczewicą.

Całość doprawić do smaku ostrą, mieloną papryką, cynamonem, curry, kurkumą, kardamonem oraz solą, dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów