Bakłażany zapiekane z soczewicą, orzechami i sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1580
Składniki:
- 300 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 300 g zielonej soczewicy
- 100 g orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, orzechy pinii i koncentrat pomidorowy. Całość oprószyć mielona kolendra, kminkiem i dusić razem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie brytfankę zalać sosem chili i dodać do niej pokrojone w poprzeczne plastry bakłażany. Na bakłażany wyłożyć wszystkie składniki z soczewicą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do miękkości bakłażanów. Kiedy bakłażany zmiękną, składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)