Ciasto z szynką, jajkami i kaszanką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2425
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 30 g kaszanki w plastrach
- 20 g szynki wędzonej w plastrach
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, namoczyć letnią wodą i wyciąć foremką okręgi. Następnie przełożyć je do foremek w taki sposób, aby szynka była miedzy dwoma plastrami ciasta, po czym wyłożyć również ciastem brzegi foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Kiedy ciasto się przyrumieni, wbić do niego jajka i piec do czasu całkowitego ścięcia się jajek. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i foremek i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać plastry kaszanki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć z obu stron po jednej minucie. Potem ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)