Babeczki z jagodami i rabarbarem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2120
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka jagód
- Na ciasto:
- 100 g mrożonego masła
- 16 g cukru waniliowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- 0,5 szklanki śmietany
Opis przygotowania:
Jagody oraz rabarbar umyć i osaczyć z wody. Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, połączyć z jagodami w misce i zasypać cukrem. Zasypane składniki odstawić do czasu, aż puszczą sok. Wtedy odlać sok, a owoce pozostawić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego pokrojone drobno masło, po czym wlać śmietanę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Z małej części ciasta urwać drobne kawałeczki i pozostawić do wypełnienia całości. Ciasto w foremkach wyłożyć osączonymi z soku owocami, po czym wyłożyć urwanymi kawałkami ciasta.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor ciasta. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, foremek i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego pokrojone drobno masło, po czym wlać śmietanę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Z małej części ciasta urwać drobne kawałeczki i pozostawić do wypełnienia całości. Ciasto w foremkach wyłożyć osączonymi z soku owocami, po czym wyłożyć urwanymi kawałkami ciasta.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor ciasta. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, foremek i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)