Babeczki z jagodami i rabarbarem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2120
Babeczki z jagodami i rabarbarem
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka jagód
  • Na ciasto:
  • 100 g mrożonego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 0,5 szklanki śmietany

Opis przygotowania:

Jagody oraz rabarbar umyć i osaczyć z wody. Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, połączyć z jagodami w misce i zasypać cukrem. Zasypane składniki odstawić do czasu, aż puszczą sok. Wtedy odlać sok, a owoce pozostawić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego pokrojone drobno masło, po czym wlać śmietanę i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Z małej części ciasta urwać drobne kawałeczki i pozostawić do wypełnienia całości. Ciasto w foremkach wyłożyć osączonymi z soku owocami, po czym wyłożyć urwanymi kawałkami ciasta.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor ciasta. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, foremek i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów