Pigwa nadziewana orzechami i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 920
Pigwa nadziewana orzechami i owocami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g rodzynek
  • 400 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 4 pigwy
  • 2 łyżki świeżej żurawiny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Pigwy dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić je w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Rodzynki oraz świeżą żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z nadmiaru wody i razem przełożyć do jednej miski. Dodać do tego tłuczone orzechy włoskie i wlać do tego miód. Składniki w misce posypać zmielonym cynamonem, dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej pigwy. Całość przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości pigwy. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów