Pigwa nadziewana orzechami i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 920
Składniki:
- 400 g rodzynek
- 400 g tłuczonych orzechów włoskich
- 4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 4 pigwy
- 2 łyżki świeżej żurawiny
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Pigwy dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić je w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Rodzynki oraz świeżą żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z nadmiaru wody i razem przełożyć do jednej miski. Dodać do tego tłuczone orzechy włoskie i wlać do tego miód. Składniki w misce posypać zmielonym cynamonem, dobrze wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej pigwy. Całość przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości pigwy. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)