Pigwa zapiekana z dżemem, orzechami i ciastem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 910

Składniki:

  • 400 g dżemu malinowego
  • 200 g tłuczonych orzechów ziemnych
  • 6 owoców pigwy
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Pigwy umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć nasiona i wydrążyć ostrym nożem środki. Następnie tłuczone orzechy ziemne wymieszać z dżemem malinowym i napełnić tym wydrążone wcześniej pigwy.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić je w cienkie podłużne paski. Paski z ciasta nałożyć na owoce, dobrze docisnąć, po czym wysmarować je letnią wodą i posypać cukrem waniliowym.

Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów