Pigwa zapiekana z dżemem, orzechami i ciastem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1078
Składniki:
- 400 g dżemu malinowego
- 200 g tłuczonych orzechów ziemnych
- 6 owoców pigwy
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Pigwy umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć nasiona i wydrążyć ostrym nożem środki. Następnie tłuczone orzechy ziemne wymieszać z dżemem malinowym i napełnić tym wydrążone wcześniej pigwy.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić je w cienkie podłużne paski. Paski z ciasta nałożyć na owoce, dobrze docisnąć, po czym wysmarować je letnią wodą i posypać cukrem waniliowym.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić je w cienkie podłużne paski. Paski z ciasta nałożyć na owoce, dobrze docisnąć, po czym wysmarować je letnią wodą i posypać cukrem waniliowym.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.
Komentarze (0)