Pigwa nadziewana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1869
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g rodzynek
- 30 g suszonych moreli
- 6 pigw
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz kolorowy mielony
Opis przygotowania:
Pigwy oraz natkę zielonej kolendry umyć i osączyć z wody. Rodzynki oraz suszone morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pigwy przekroić ostrym nożem w górnej ich części i wydrążyć środki. Ryż opłukać pod bieżąca woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz mielonym pieprzem kolorowym i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do tego sparzone rodzynki, morele i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone pigwy. Całość przełożyć do brytfanki, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż pigwy zaczną się marszczyć. Wtedy wyciągnąć składniki z piekarnika i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej kolendry, pozostałymi rodzynkami i morelami.
Komentarze (0)