Pigwa nadziewana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1869

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
  • 6 pigw
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony

Opis przygotowania:

Pigwy oraz natkę zielonej kolendry umyć i osączyć z wody. Rodzynki oraz suszone morele sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pigwy przekroić ostrym nożem w górnej ich części i wydrążyć środki. Ryż opłukać pod bieżąca woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz mielonym pieprzem kolorowym i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do tego sparzone rodzynki, morele i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone pigwy. Całość przełożyć do brytfanki, potem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż pigwy zaczną się marszczyć. Wtedy wyciągnąć składniki z piekarnika i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej kolendry, pozostałymi rodzynkami i morelami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów