Ciasto z boczkiem, orzechami i cebula

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2152
Ciasto z boczkiem, orzechami i cebula
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 50 ml oleju
  • 40 g wędzonego boczku
  • 30 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z orzechami na jednolitą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie do utartych żółtek dodawać powoli wymieszaną ze składnikami mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Potem dodać dodawać stopniowo ubitą pianą, również cały czas mieszając. Po wymieszaniu dodać pokrojony boczek, zeszkloną cebule oraz wino wytrawne. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wysmarować masłem formę do pieczenia, oprószyć ją bułką tartą i przełożyć do niej całość. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów