Ciasto z boczkiem, orzechami i cebula
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2152
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 50 ml oleju
- 40 g wędzonego boczku
- 30 g tłuczonych orzechów włoskich
- 3 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z orzechami na jednolitą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie do utartych żółtek dodawać powoli wymieszaną ze składnikami mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Potem dodać dodawać stopniowo ubitą pianą, również cały czas mieszając. Po wymieszaniu dodać pokrojony boczek, zeszkloną cebule oraz wino wytrawne. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Wysmarować masłem formę do pieczenia, oprószyć ją bułką tartą i przełożyć do niej całość. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)