Penne zapiekane z serem, boczkiem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1515
Penne zapiekane z serem, boczkiem i cebulą
fot. Nightscream (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 40 g tartego sera Gouda
  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebule obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do zrumienionego wcześniej boczku. Oba składniki oprószyć mieloną kolendrą, wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli, Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowanym makaronem w misce. Wymieszane składniki przełożyć na patelnię, posypać je tartym serem Gouda, bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Wszystko piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wówczas składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów