
Penne zapiekane z serem, boczkiem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1888

Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 40 g tartego sera Gouda
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 2 cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Cebule obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do zrumienionego wcześniej boczku. Oba składniki oprószyć mieloną kolendrą, wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli, Wtedy ściągnąć je z ognia i wymieszać z ugotowanym makaronem w misce. Wymieszane składniki przełożyć na patelnię, posypać je tartym serem Gouda, bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Wszystko piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się sera. Wówczas składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)