Ciasto bananowe z syropem klonowym i lodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1948
Składniki:
- 350 g mrożonego ciasta francuskiego
- 150 ml syropu klonowego
- 50 g masła
- 4 banany
- 4 gałki lodów waniliowych
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Banany umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć końcówki. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą i przełożyć do formy do pieczenia. Następnie obrane wcześniej banany pokroić w cienkie, podłużne plastry i położyć je na cieście. Masło wraz z syropem klonowym i mielonym cynamonem przełożyć do rondla, postawić na średnim ogniu i mieszać drewniana łyżką do chwili, aż masło całkowicie się rozpuści. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i polać nimi ciasto z bananami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać z lodami waniliowymi.
Komentarze (0)