Banh Beo (ciasto ryżowe z krewetkami)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2315
Banh Beo (ciasto ryżowe z krewetkami)
fot. Tran's World Productions / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 15 dag suszonych krewetek
  • 4 cebule szalotki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zielonej fasoli mung
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka gotowego sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 rzodkiewka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę mung moczyć w niewielkiej ilości lekko osolonej wody przez 2 godziny, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie część z niej pozostawić do dekoracji, a resztę pokroić drobno. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Potem dodać do niego ocet ryżowy zmieszany z cukrem, całość rozetrzeć na jednolitą masę i przełożyć na małe miseczki. Krewetki suszone wrzucić do 2 szklanek wrzącej wody, trzymać przez 1,5 minuty, po czym osączyć z jej nadmiaru i drobno posiekać. Dodać do nich gotowy sos rybny, wymieszać i przełożyć na roztarty ryż. Cebule obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie osączyć tłuszczu i dodać do potrawy razem z pokrojoną wcześniej fasolą mung. Całość udekorować pokrojoną marchewka, natką zielonej pietruszki, rzodkiewką i pozostawioną fasolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów