Banh Beo (ciasto ryżowe z krewetkami)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2315
Składniki:
- 15 dag suszonych krewetek
- 4 cebule szalotki
- 2 marchewki
- 2 łyżki zielonej fasoli mung
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka gotowego sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 rzodkiewka
- 0,5 łyżeczki cukru
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę mung moczyć w niewielkiej ilości lekko osolonej wody przez 2 godziny, po czym ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie część z niej pozostawić do dekoracji, a resztę pokroić drobno. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Potem dodać do niego ocet ryżowy zmieszany z cukrem, całość rozetrzeć na jednolitą masę i przełożyć na małe miseczki. Krewetki suszone wrzucić do 2 szklanek wrzącej wody, trzymać przez 1,5 minuty, po czym osączyć z jej nadmiaru i drobno posiekać. Dodać do nich gotowy sos rybny, wymieszać i przełożyć na roztarty ryż. Cebule obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie osączyć tłuszczu i dodać do potrawy razem z pokrojoną wcześniej fasolą mung. Całość udekorować pokrojoną marchewka, natką zielonej pietruszki, rzodkiewką i pozostawioną fasolą.
Komentarze (0)