Kulki ryżowe z owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2595
Składniki:
- 2 łyżki malin
- 2 łyżki soku malinowego
- 2 łyżki mrożonych wiśni bez pestek
- 2 łyżki soku wiśniowego
- 2 szklanki mleka 2%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka kleistego ryżu
Opis przygotowania:
Wiśnie rozmrozić, po czym 1 łyżkę wiśni i 1 łyżkę malin przełożyć razem do jednej szklanki i zalać sokiem malinowym oraz wiśniowym. Składniki w szklance dobrze rozgnieść na małe kawałki, a potem razem rozmieszać. Ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać mlekiem, zasypać cukrem pudrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu przestudzić i uformować z niego małe kulki. W kulkach ryżowych zrobić małe wgniecenie palcem i włożyć do niego wiśnie z malinami. Całość dobrze skleić i włożyć do rozgniecionych składników w szklance. Wszystko udekorować pozostałymi owocami.
Komentarze (0)