Kulki ryżowe z owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2421
Kulki ryżowe z owocami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki malin
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżki mrożonych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki soku wiśniowego
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka kleistego ryżu

Opis przygotowania:

Wiśnie rozmrozić, po czym 1 łyżkę wiśni i 1 łyżkę malin przełożyć razem do jednej szklanki i zalać sokiem malinowym oraz wiśniowym. Składniki w szklance dobrze rozgnieść na małe kawałki, a potem razem rozmieszać. Ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać mlekiem, zasypać cukrem pudrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu przestudzić i uformować z niego małe kulki. W kulkach ryżowych zrobić małe wgniecenie palcem i włożyć do niego wiśnie z malinami. Całość dobrze skleić i włożyć do rozgniecionych składników w szklance. Wszystko udekorować pozostałymi owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów