Ciasto pekan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3077
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250 g masła
- 50 ml szkockiej whiskey
- 3 jajka
- 2 szklanki siekanych drobno orzechów pekan
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 szklanka brązowego cukru
- 0,5 szklanki syropu kukurydzianego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, ponownie wyrobić ręcznie, rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować nadzienie: do rondelka wlać syrop kukurydziany, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli i dodać do tego masło. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać, a kiedy się rozpuszczą, zagotować je na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wlać do nich whiskey i ekstrakt waniliowy oraz wsypać siekane orzechy pekan. Całość wymieszać. Następnie jajka ubić mikserem i dodać do całości. Składniki ponownie wymieszać i przełożyć na ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 45 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Przygotować nadzienie: do rondelka wlać syrop kukurydziany, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli i dodać do tego masło. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać, a kiedy się rozpuszczą, zagotować je na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wlać do nich whiskey i ekstrakt waniliowy oraz wsypać siekane orzechy pekan. Całość wymieszać. Następnie jajka ubić mikserem i dodać do całości. Składniki ponownie wymieszać i przełożyć na ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 45 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Komentarze (0)