Ciasto żurawinowo-pekanowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 903
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- Wypełnienie:
- 300 g łuskanych orzechów pekan
- 250 g suszonej żurawiny
- 4 łyżki miodu lipowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: łuskane orzechy nałożyć na ciasto i dodać do tego suszoną żurawinę. Całość polać miodem lipowym, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować wypełnienie: łuskane orzechy nałożyć na ciasto i dodać do tego suszoną żurawinę. Całość polać miodem lipowym, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)