Ciasto żurawinowo-pekanowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 903
Ciasto żurawinowo-pekanowe
fot. BenFrantzDale / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • Wypełnienie:
  • 300 g łuskanych orzechów pekan
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki miodu lipowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować wypełnienie: łuskane orzechy nałożyć na ciasto i dodać do tego suszoną żurawinę. Całość polać miodem lipowym, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów