Ciasto orzechowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3277

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka
  • Masa orzechowa:
  • 25 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • Krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 torebka budyniu waniliowego

Opis przygotowania:

Wymieszaj mąkę z sodą i posiekaj z masłem. Dodaj jajka, miód, cukier i wyrób. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na placki o średnicy 28 cm. Jeden ułóż w tortownicy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygnie - przełóż na czystą ściereczkę. Stop masło z miodem i cukrem, dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Do tortownicy włóż drugi placek, rozsmaruj na nim ostudzoną masę orzechową, wstaw do piekarnika i upiecz podobnie jak pierwszy. Ugotuj budyń na mleku i wystudź. Masło utrzyj z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Tak przygotowanym kremem posmaruj wystudzone ciasto z masą orzechową i przykry drugim plackiem, lekko go dociskając.

Autor: magdam

Komentarze (2)

Będę piekła właśnie orzechowca na sylwestra :) Ja dodaję na wierzch jeszcze polewę czekoladową i skruszone orzechy z kawałkami mandarynek - pycha!

Ciasto jest boskie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Podobne przepisy

Więcej przepisów