Ciasto orzechowe z bananami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 505
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jaj
- 3 banany
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Ponadto:
- 250 g gorzkiej czekolady
Opis przygotowania:
Banany umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić na 2 cm kawałki.
Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, wsypać do tego stopniowo obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlać olej. Po zmiksowaniu wszystko przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do tego rzędami pokrojone wcześniej banany i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na porcje. Tuż przed podaniem ciasta do spożycia czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią ciasto.
Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, wsypać do tego stopniowo obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlać olej. Po zmiksowaniu wszystko przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do tego rzędami pokrojone wcześniej banany i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).
Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na porcje. Tuż przed podaniem ciasta do spożycia czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią ciasto.
Komentarze (0)