Ciasto orzechowe z bananami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 505
Ciasto orzechowe z bananami
fot. boo_licious (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 3 banany
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 250 g gorzkiej czekolady

Opis przygotowania:

Banany umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić na 2 cm kawałki.

Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, wsypać do tego stopniowo obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlać olej. Po zmiksowaniu wszystko przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do tego rzędami pokrojone wcześniej banany i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia to należy piec je dalej).

Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na porcje. Tuż przed podaniem ciasta do spożycia czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów