Ciasto orzechowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3020

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka kefiru
  • Masa orzechowa:
  • 20 dkg posiekanych orzechów
  • 10 dkg cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Opis przygotowania:

Jajka + cukier ubić, dodać margarynę i resztę składników wymiksować. Dać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką i piec około 30 min, w temperaturze 200 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto posmarować niskosłodzonym dżemem, Składniki masy orzechowej dać do rondelka i gotować równo 10 minut,nie dłużej,następnie gorącą masę rozprowadzić równo na dżemie który jest na cieście, Po wystygnięciu dać do lodówki.Przepis dostałam bardzo dawno od koleżanki.
Dzisiaj piekłam to ciasto więc postanowiłam podzielić się z Wami, bo jest bardzo smaczne.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów