Bibingka - filipińskie ciasto kokosowe
Oceń:
(9 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5260
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 suszone liście bananowca
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżkę białego sera twarogowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Na stolnicę przesypać mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. Następnie masło przełożyć do miski, wsypać do niego cukier puder (1 łyżkę cukru pudru pozostawić) i razem utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy wbić jajka i rozmieszać trzepaczką, po czym wsypać do tego stopniowo wcześniej wymieszane składniki z mąką ryżową i wlać do tego mleko kokosowe. Z całości wyrobić ciasto mikserem. Następnie liście bananowca sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć je do formy do pieczenia i wysmarować masłem. Na wysmarowane liście nałożyć wyrobione ciasto. Mleko przelać do kubka, wsypać do niego 1 łyżkę sera twarogowego, cukru pudru i wiórki kokosowe. Składniki w kubku dokładnie rozetrzeć łyżeczką i polać nimi ciasto w formie do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Beznadziejny przepis, ciasto nie wyszło.