Ciasto kokosowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3737

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej, w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 30 dkg kokosu
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Krem orzechowy:
  • 20 dkg orzechów ziemnych łuszczonych
  • 1 kostka margaryny (Kasia)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka lub śmietany

Opis przygotowania:

Biszkopt: białka z cukrem pudrem i waniliowym utrzeć na sztywną pianę. Dodać bardzo powoli mieszając (drewnianą łyżką) żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w dalszym ciągu delikatnie mieszać). Piec na złoty kolor ok. 20 min.

Masa kokosowa: 5 białek ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać kokos. Blaszkę wyłożyć pergaminem, który wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę kokosową, piec w nagrzanym piekarniku na lekko złoty kolor (ok. 10-15 min.). Po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast zdjąć pergamin.

Krem orzechowy: zmielone orzechy ziemne + cukier puder + margaryna + żółtka utrzeć na puszystą masę. Wystudzony biszkopt przekroić. Na spód nałożyć krem orzechowy, upieczoną masę kokosową, na kokos krem orzechowy i na to drugą część biszkoptu. Wszystkie składniki polewy razem zagotować, ciągle mieszając. Przygotowane ciasto polać polewą. Można udekorować kawałkami orzechów i migdałami. Smacznego.

Autor: irena

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów