Ciasto kokosowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3884
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki tortowej, w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa kokosowa:
- 30 dkg kokosu
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Krem orzechowy:
- 20 dkg orzechów ziemnych łuszczonych
- 1 kostka margaryny (Kasia)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- Polewa czekoladowa:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka lub śmietany
Opis przygotowania:
Biszkopt: białka z cukrem pudrem i waniliowym utrzeć na sztywną pianę. Dodać bardzo powoli mieszając (drewnianą łyżką) żółtka, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w dalszym ciągu delikatnie mieszać). Piec na złoty kolor ok. 20 min.
Masa kokosowa: 5 białek ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać kokos. Blaszkę wyłożyć pergaminem, który wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę kokosową, piec w nagrzanym piekarniku na lekko złoty kolor (ok. 10-15 min.). Po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast zdjąć pergamin.
Krem orzechowy: zmielone orzechy ziemne + cukier puder + margaryna + żółtka utrzeć na puszystą masę. Wystudzony biszkopt przekroić. Na spód nałożyć krem orzechowy, upieczoną masę kokosową, na kokos krem orzechowy i na to drugą część biszkoptu. Wszystkie składniki polewy razem zagotować, ciągle mieszając. Przygotowane ciasto polać polewą. Można udekorować kawałkami orzechów i migdałami. Smacznego.
Masa kokosowa: 5 białek ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać kokos. Blaszkę wyłożyć pergaminem, który wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę kokosową, piec w nagrzanym piekarniku na lekko złoty kolor (ok. 10-15 min.). Po wyjęciu z piekarnika należy natychmiast zdjąć pergamin.
Krem orzechowy: zmielone orzechy ziemne + cukier puder + margaryna + żółtka utrzeć na puszystą masę. Wystudzony biszkopt przekroić. Na spód nałożyć krem orzechowy, upieczoną masę kokosową, na kokos krem orzechowy i na to drugą część biszkoptu. Wszystkie składniki polewy razem zagotować, ciągle mieszając. Przygotowane ciasto polać polewą. Można udekorować kawałkami orzechów i migdałami. Smacznego.
Komentarze (0)