Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 23527
Składniki:
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 1/2 szklanki cukru
- Ciasto:
- 1/2 kilograma mąki
- 10 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła lub margaryny
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Margarynę roztopić, wystudzić. Jajka roztrzepać. Do przesianej mąki dodać drożdże, roztrzepane jajka, wystudzoną margarynę, mleko, cukier i zagnieść ciasto. Jak będzie za gęste dodać trochę mleka. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 h. Blachę wysmarować masłem, przełożyć wyrośnięte ciasto. Pozostawić jeszcze na około 0,5 h. W tym czasie myjemy śliwki i wyciągamy z nich pestki. Posypujemy cukrem i czekamy pół godziny. Odlewamy sok. Na podrośnięte ciasto układamy śliwki skórką do spodu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze (4)
Bardzo pyszne ciasto mniam :D
dzisiaj sprubuję je upiec
Podana jest 2 razy mąka,raz1/2 kg,drugi 2 szklanki to która naprawdę? Proszę odpisz.
Już poprawione. Zamiast 2 szklanek mąki powinno być 1/2 szklanki mleka. Przepraszam za błąd.