Ciasto cytrynowe ze śmietaną i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1116
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g orzechów laskowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 garstka świeżego tymianku
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g margaryny Kasia
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 1 łyżeczka tartej skorki cytrynowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: margarynę przełożyć do miski i utrzeć z cukrem białym na puszystą masę. Do utartej masy wbić po jednym jajku, nadal ucierając. Następnie wsypać do tego mąkę i proszek do pieczenia. Sok cytrynowy zmieszać z tartą skórką cytrynową i dodać do całości. Wszystko dobrze zmiksować mikserem i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Śmietanę kremówkę zmiksować mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem i nałożyć ja na upieczone wcześniej ciasto. Następnie cukier brązowy stopić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, a kiedy się rozpuści - dodać do niego orzechy laskowe. Orzechy smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, potem ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko udekorować listkami świeżego tymianku.
Komentarze (0)