Ciasto jogurtowo-cytrynowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1945
Składniki:
- 30 g masła
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Migdały dokładnie utłuc na drobną miazgę, przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia. Masło ubić mikserem na jednolitą masę, dodać do niego cukier i nadal ubijając, wbijać po jednym jajku. Dodać do tego sparzoną wrzątkiem i otartą na drobnej tarce jarzynowej skórkę cytrynową, aromat waniliowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać sparzone migdały, wlać sok cytrynowy, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć wszystko do formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)