Rogaliki serowo-cynamonowo-orzechowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1382
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- Nadzienie:
- 400 g twarogu sernikowego
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm.
Przygotować nadzienie: sernik twarogowy przełożyć do miski. Wbić do niego jajka, wsypać brązowy cukier, mielone orzechy włoskie, cynamon i wlać do tego ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Następnie pokroić w podłużne trójkąty, zawinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać mielonym cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni.
Wszystko piec na rumiany kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować nadzienie: sernik twarogowy przełożyć do miski. Wbić do niego jajka, wsypać brązowy cukier, mielone orzechy włoskie, cynamon i wlać do tego ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Następnie pokroić w podłużne trójkąty, zawinąć w rulony, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać mielonym cynamonem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni.
Wszystko piec na rumiany kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)